Bolunethaber.com

YSK Başkanı Ahmet Yener, seçimlere ilişkin verileri paylaştı

YSK Başkanı Ahmet Yener, seçimlere ilişkin verileri paylaştı

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, 14 Mayıs’taki seçimlerde yurt içi ve yurt dışında toplam 64 milyon 113 bin 941 seçmenin oy kullanacağını açıkladı.

Türkiye, 27 gün sonra sandık başına gidiyor…

Hem milletvekili hem de Cumhurbaşkanlığı için sandığa gidecek vatandaşlar, Türkiye’nin geleceğini belirleyecek.

Seçimlere kısa bir zaman kala istatistiki veriler de netlik kazandı.

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, kameraların karşısına geçti ve yapılacak seçimle ilgili verileri açıkladı.

Toplamda 64 milyon seçmen sandığa gidecek
Buna göre 14 Mayıs’taki seçimlerde yurt içi ve yurt dışında toplam 64 milyon 113 bin 941 seçmenin oy kullanacağını duyuruldu.

Yurt içindeki oy kullanacak vatandaş sayısının 60 milyon 697 bin 843 olduğunu belirten Yener, bu seçmenlerin 30 milyon 710 bin 790’ını kadın seçmenlerin oluşturduğunu belirtti.

Sözlerine devam eden Yener erkek seçmenlerle ilgili ise, “29 milyon 987 bin 53 erkek seçmen sayımız bulunmakta. Yani seçmenlerimizin yüzde 49,4’ü yurt içinde erkek seçmenlerimiz oluşturmaktadır.” bilgisini paylaştı.

Yaklaşık 5 milyon seçmen ilk defa oy kullanacak
Yener ayrıca, 14 Mayıs seçimlerinde 4 milyon 904 bin 672 seçmenin ilk defa oy kullanacağını da duyurdu.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalması halinde ise, “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalması halinde ilk kez oy kullanacak bu seçmen sayısına ilaveten 47 bin 523 seçmen de 28 Mayıs 2023 tarihinde ilk kez oy kullanacaktır.” ifadelerine yer verildi.

Yine yurt içindeki ortopedik ve görme engelli seçmen sayısı 989 bin 543 olurken, 75 yaş üzerinde oy kullanacak vatandaşların sayısı 3 milyon 180 bin 802 olarak belirlendi.

“75 yaş ve üzeri seçmen sayımız ise 3 milyon 180 bin 802”
Yener’in konuya ilişkin ifadeleri şöyle:

“Yurt içinde seçmen sayımız 60 milyon 697 bin 843 olup, bunun 30 milyon 710 bin 790’ını yani yüzde 50,6’sını kadın seçmenlerimiz oluşturmakta. 29 milyon 987 bin 53 erkek seçmen sayımız bulunmakta. Yani seçmenlerimizin yüzde 49,4’ü yurt içinde erkek seçmenlerimiz oluşturmaktadır. 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak seçimde ilk kez oy kullanacak seçmen sayısı ise 4 milyon 904 bin 672 olup, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalması halinde ilk kez oy kullanacak bu seçmen sayısına ilaveten 47 bin 523 seçmen de 28 Mayıs 2023 tarihinde ilk kez oy kullanacaktır. Yurt içinde ortopedik ve görme engelli seçmen sayımız 989 bin 543 olup, 75 yaş ve üzeri seçmen sayımız ise 3 milyon 180 bin 802’dir.”

“Oy basım pusulalarının ihalesindeki rakamların abartılı olmadığı görülmekte”
Ahmet Yener, daha sonra oy basım pusulalarının sayısıyla ilgili de konuştu.

Yener, “Cumhurbaşkanlığı seçimi, milletvekili seçimi ve ikinci tura kalması halinde tekrar oy pusulasının basımı söz konusu olması nedeniyle oy basım pusulasının ihalesindeki rakamların abartılı olmadığı görülmektedir.” dedi.

“Siyasi partilerimizle seçmen listelerimiz ve sandık bilgilerimiz siyasi partilerimizle paylaşılmaya başlanmıştır”
YSK Başkanı Ahmet Yener’in diğer ifadeleri ise şöyle:

Listeler siyasi partilerimizle paylaşılmaya başlanmıştır. Kamuoyunun seçmen listelerine ulaşım konusunda bir kısım Haberler çıkmış olup, seçime katılan tüm siyasi partilerimizle seçmen listelerimiz ve sandık bilgilerimiz siyasi partilerimizle paylaşılmaya başlanmıştır.

Kamuoyunda basılacak olan oy pusulalarına ilişkin birtakım yorumlar yapıldığı görülmektedir. Birleşik oy pusulaları 390, 410 ve 720’lik paketler halinde köylere, mahallelere ve yurt dışı temsilciliklerine gönderilmektedir. Yurt içinde 5 paket, yurt dışında da her temsilciliğe ilave 1 paket gönderilmekte olup, pusulaların kullanılıp kullanılmadığı tutanaklarla YSK Başkanlığı’na gönderilmektedir.

Deprem bölgesindeki çalışmalara da değindi
Deprem bölgesinde yürütülen çalışmalarla ilgili sözlerini noktalayan Yener, şu ifadeleri kullandı:

Cumhurbaşkanlığı seçimi, milletvekili seçimi ve ikinci tura kalması halinde tekrar oy pusulasının basımı söz konusu olması nedeniyle oy basım pusulasının ihalesindeki rakamların abartılı olmadığı görülmektedir. Bu hafta sonunda 22-23 ve 24 Nisan tarihlerinde kurul üyelerimizin katılımlarıyla Malatya ve Elazığ bölgesinde deprem sonrası yapılan çalışmaların hangi aşamaya geldiği, varsa problemlerin çözümü konusunda gerekli çalışmalar yapılıp bilgi verilecek.

Toplam yurt içinde 600 bin küsüre yakın seçmenin askı süresi içinde kayıplarını nakli söz konusu olmuştur. 2 Nisan öncesinde E-Devlet üzerinden deprem bölgesinden diğer illere geçen vatandaşlarımızın olduğu biliniyor. 2 Nisan sonrası 133 bine yakın deprem bölgesinden diğer bölgelere giden vatandaşlar adreslerini taşıdı. Cumhurbaşkanlığı seçiminin 2.tura kalma ihtimali göz önüne alındığında rakamlar yasal mevzuata uygundur. Haftaya bir başka ekibimiz Şanlıurfa ve Adıyaman’a gidecek. En son deprem bölgesine ben de ziyarette bulunacağım.

REKLAM ALANI
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ