İZZET BABAMIZI RAHMETLE ANIYORUZ
Bolu’ya eğitim ve sağlık alanlarında çok sayıda tesis kazandıran, Devlet Üstün Hizmet Madalyası ile de ödüllendirilen hayırsever iş adamı İzzet Baysal için, ölümünün 22’inci yılında anıt mezarı başında anma töreni düzenlendi.
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Gölköy Yerleşkesindeki anıt mezar başında gerçekleştirilen anma törenine, Bolu Valisi Ahmet Ümit, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Bektaş, İdare Mahkemesi Başkanı Turgut Delal, İl Emniyet Müdür Vekili Mustafa Güntekin, İl Jandarma Komutanı J.Kd.Alb.Haluk Saygılı, İzzet Baysal Vakfı Başkanı Ahmet Baysal ile eşi Solmaz Baysal, İzzet Baysal Vakfı Mütevelli Heyeti Üyeleri, akademisyenler ile idari personel, il müdürleri, ilçe belediye başkanları, siyasi parti ve STK temsilcileri, hayırsever iş adamları, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Törende konuşan Bolu Valisi Ahmet Ümit,” İnsanın en büyük arzusu vefatından sonrada hayırla yâd edilmektir. Görüyoruz ve biliyoruz ki merhum İzzet Baysal Beyefendi tüm hayırseverlerimiz gibi hep hayırla yâd ediliyor. İnsanların gönül tahtında yaşamaya devam ediyor. İlimizin ve ülkemizin ender vakıf insanlarından İzzet Baysal; eğitimden sağlığa, sosyal tesislerden Üniversiteye kadar ilimizde çok sayıda eser bırakarak gönüllerde taht kuran merhum İzzet Baysal’ı vefatının 22.sene-i devriyesinde rahmetle yâd ediyorum. Mekânı cennet, makamı âli olsun” dedi.
İzzet Baysal’ın örnek alınması gereken bir insan olduğunun altını çizen Vali Ümit” İnsan sosyal bir varlık ve birçok özelliğe sahip. Bunlardan birisi de; herkes kademe kademe yaratılmış. Zenginlik, fakirlik, eğitim ve makam … her yönden farklılıklar var toplumda. Bunun sonucu; insanların uyum ve insicam içerisinde yaşayabilmeleri ve toplumun gerektirmiş olduğu iş ve işlemleri huzur içerisinde yürütebilmeleri. Bunun çok önemli hikmetleri var. En önemli ihtiyaçlardan bir tanesi de; iyilik yapmaktır. İyiliğin emredilmesi ve kötülüğün yasaklanmasıdır. Bir kısmı kötülüğü yasaklıyor ise de iyiliği emredebilmek, yapabilmek, yürütebilmek, yardımsever olabilmek ayrı bir fazilet ve babayiğitlik gerektirir. Bizler bugün, 22 Yıl önce ahirete irtihal eden merhum İzzet Baysal’ı sahip olduğu zenginlikleri hayır yolunda harcamak suretiyle, iyilik yapması, gençleri yetiştirmesi, insanlara istihdam sağlaması, memleketin imarına ve gelişmesine katkı sağlaması gibi nedenlerle hayırla yâd ediyoruz.
Demek ki hayatımız boyunca esas yapılması gereken, örnek alınması gereken taraf budur. İyi bir insan olmak ve iyilik yapmak…
Her insanın sahip olduğu imkanlar çerçevesinde yapabileceği işler var, “Gül verin, gül veremiyorsanız gülüverin” şiarıyla gülmeyi, iyilik düşünmeyi, yardım etmeyi, infakta bulunmayı, insanlığa faydalı işler yapabilmeyi başarabiliriz. Birbirimize karşı iyi niyetle, saygıyla, sevgiyle muamelede bulunduğumuzda insanların arasında iyilik ve dostluklar gelişiyor. Bizim millet olarak özümüzde olan, birlik ve beraberliğimizi sağlamamızdaki en büyük hasletlerimizden biri budur. Bizim kadimden beri en fazla ehemmiyet verdiğimiz konulardan biri de; birlik ve beraberliğimizdir. Biz bugün bin yıldır bu toprakları hedef alarak süren taarruzlara rağmen dimdik ayaktaysak, üç bin yıldır, beş bin yıldır var olmuşsak birlik ve beraberliğimiz sayesindedir. Bunu sürdürebilmekte ikili ilişkilerden başlar. Yardımlaşmadan başlar. İyiliğin yardımın etkileri en nihayetinde millete ve milletlerarası ilişkilere kadar devam eder.
Sevgi, saygı, hürmet, muhabbet, iyilik, yardımlaşma gibi değerlerimiz ön plana çıktığında insanlar arasındaki ilişkilerde düzene girer. Esas olan, insanların maslahatına, hayrına hitap eden, uygun olan davranışlarda bulunmaktır. Bugün merhum İzzet Baysal, eğitimden sağlığa İlimizin her yerine, her konuda örnek olmuş, olmaya da devam eden, yapmış olduğu hayırlı yatırımlarla hayırla hatırlanmaya devam eden müstesna bir hayırseverimiz.
Allah hepimize, devletimize, milletimize, insanlara hayırlı işler yapmayı nasip etsin. İnsanların gönüllerinde yaşamayı nasip etsin.
Bu vesileyle; Memleketimizin gelişmesi, büyümesi, güçlenmesi için gayret sarf eden, yardım yapan tüm hayırseverlerimize de şükranlarımı sunuyorum.
Bu topraklar şehitlerimizin kanlarıyla, gazilerimizin gayretleriyle fethedilen topraklardır. Hayırseverlerimizin öncülüğüyle, yardımlarıyla, yatırımlarıyla, devletimizi ve milletimizi ayakta tutmak için gece gündüz mücadele eden, çalışan devlet adamlarımızın gayretleriyle, ilim ve gönül insanlarımızın çabasıyla ayakta durmaya devam etmektedir.
Bizler böyle olduğumuz sürece ülke olarak, millet olarak var olmaya, düşmanların korkulu rüyası olmaya, dost milletlerin de güvendiği bir sığınak olmaya devam edeceğiz. Böyle bir milletin ferdi olmak, bu güzellikler içerisinde yaşamak en büyük gururdur, şereftir.
Bu anlamlı günde bir kez daha vefatından 22 yıl sonra bile arkasından hayır dualarla anılmaya devam eden, ilimizin, ülkemizin yetiştirdiği ender, önemli iş ve vakıf insanı Merhum İzzet Baysal Beyefendi’yi rahmetle yâd ediyorum. Eserlerinin aynı ruh ve mantıkla yaşatılacağını ve iş insanlarımıza da örnek olacağına can-ı gönülden inanıyorum.
O’nun bırakmış olduğu eserleri hiç duraksamaksızın devam ettirmeye çalışan İzzet Baysal Vakfı Başkanı Ahmet Baysal’a, Merhum İzzet Baysal’ın kızı Esin Avunduk’a, vakfın yönetim kurulu üyelerine, bu anlamlı hizmetlere emeği geçen herkese ve hususiyle bugün bu güzel ortamda bulunan bütün misafirlerimize teşekkür ediyorum” dedi.
Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı da yaptıkları konuşmalarda Hayırsever iş insanı Merhum İzzet Baysal’ı rahmetle andılar.
İzzet Baysal’ın Anıt mezarı başında düzenlenen Program Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından İl Müftüsü Ali Rıza Tahiroğlu tarafından yapılan hatim duasıyla sona erdi.